1.6.15

Sinä loukkasit minua

Arvosteletko kaupan kassajonossa muiden ruokaostoksia ja ulkonäköä? Kommentoitko leikkipuistossa vanhemmalle, miltä tämän lapsi näyttää? Kerrotko kanssaihmisille, kuinka rumia, ällöttäviä ja vastenmielisiä he ovat? Kehotatko ostarilla pyörivää nuorta tekemään itsemurhan?

Mä olen päässyt helpolla. Meikäläisen mieltä ei ole pahoitettu montaakaan kertaan. Mistäkö puhun? No kommentoinnista tietenkin, niistä ilkeimmistä, jotka menevät henkilökohtaisuuksiin tai aiheisiin, joista muuten jokainen hyvätapainen yksilö tajuaisi pitää suunsa tukossa. Päätin kuitenkin lähteä mukaan kampanjaan ihan siitä syystä, ettei sitä kuraa kaadettaisi niskaani jatkossakaan. Eikä kenenkään muunkaan.

Kuinka monella meistä on pokkaa mennä kirjastoreissulla kommentoimaan vastaantulijan hiustyyliä tai sanoa naapurin rouvalle parin kirosanan saattelemana kuinka vammaiselta tämän lapsi näyttääkään? Tuskin kovin monella. Nettimaailmassa tyhmyyksien lausuminen laitetaan usein anonyymiyden piikkiin, mutta ilmiö on kasvavissa määrin havaittavissa myös esimerkiksi Facebookissa, jossa useimmiten seikkaillaan oman nimen takana.

Netti on kuin kaatopaikka, jossa ihmisyyden pelisäännöt voi unohtaa heti kättelyssä. Siinä missä yritämme kasvattaa lapsistamme muita kunnioittavia pikkukansalaisia, unohtuvat omat opit blogien kommenttilaatikoissa, jossa lauotaan ilmoille kaikki mitä mieleen vain juolahtaa.

Vaikkei rapa olekaan kamalasti roiskunut omalla kohdallani, on ystäväpiirissäni bloggaajia, jotka ovat joutuneet kokemaan jopa varsinaista nettikiusaamista, naurettavuuksiin menevää ilkuntaa ja muuta mieltä pahoittavaa pään aukomista. Joku saattaisi todeta, että miksi kirjoittaa blogia jos ei kestä kommentointia. Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä, mutta sen esiin tuomisessa pitäisi muistaa tietyt säännöt tai ainakin käytöstavat - näppäimistön toisella puolella on yhtä lailla tunteva ihminen. Ihminen, joka syystä tai toisesta on valmis jakamaan palasia itsestään tai elämästään muiden tarkasteltaviksi, muttei suinkaan haukuttaviksi tai poljettavaksi maan rakoon.

Vaikken ole mikään uskovainen tyyppi pätee tässäkin asiassa mielestäni hienosti toteamus tee toiselle kuten haluaisit itsellesi tehtävän. Haluaisitko sinä, että lastasi sanotaan läskiksi tai omaa naamaasi verrattaisiin ties mihin? Tai entä miltä tuntuisi, jos sinun käskettäisiin vetää ranteet auki keskellä kirkasta päivää?

Kunnioitetaan siis muiden valintoja, tekoja ja mielipiteitä ja tuodaan omat näkemyksemme esille asiallisesti ja harkituin sanoin, ei tieten tahtoen muita satuttaen. Ilkeät kommentit loukkaavat myös netissä. Me toivomme asiallista kommentointia blogeihin.Mukana SINÄ LOUKKASIT MINUA -kampanjassa:

A girl with too many pictures - Ai karkkii! - Aiatar - Aikuistumiskipuja - All hearts are wonderful - Am I Invited - Annun elämä uusiksi - Arkilove - By Tinja Katariina - Elämänilon alkulähteillä - Elämää pyörätuolista käsin - Emilia Christine - Enni Heidi - Ennin kengissä - Essi Maaninka - Fifty Ways - Haaveilen kaikesta - Haaveita ja oikeeta elämää - Harmaa ja muut iloiset värit - HeioonJenna - Hulivilini - Ida Parviainen - Ihanan karmea - Ikimuistoista - Inku-chan - Inspiration - Jemppuu - Jenni's Lullaby - Kaaosta ja kukkamekkoja - Kadun aurinkoisella puolella - KIDULT - Kitujainen.com - Kotiäidin elämää - Kouluta Ite Paremmin - Kun äiti kelaa - Kuvastin - Käenpesä - Lady of The Mess - Leveämmin hymyilevä perhe - Chasing Happiness - Life à la Annika - Life is an illusion - Lifestyle by Maiju Kristiina - Love yourself first - Loyal Companion - Maalia kohti - Mammalaiffii - Mansikkatilan mailla - Marjukka Katariina - Meidän Pieni Ryyni - Mieleni on maalaus - Minäkö keski-ikäinen? - Moonika Kristiina - Munakoisoni ja minä - My life, with love Alesya - Nani - Be yourself - Napsahduksia - Natalia - Never Give Up - Nightwish Diamonds - Nuori ajattelija - On my way - Operaatio Äiti - Optimismia ja energiaa - Outi's life - paint my house BLACK - Paiqo - Perhosia masussa - Pieni Lintu - Pikku Bambin Blogi - Pinkit korkokengät - Privaattikamaa - Rakkaudella Hannele - Reborn Beast - Rouva Y - Ruusumäki - Saijis - Smagatsoff - Something different by Emilia - Spread your wings - Syvältä - Tassuttelijan päiväkirja - Teijan Kauneus Blogi - The Blind Leap - The Diary of Mariella Elisabeth - The World According to Jani - Thrill Me Tonight - Tipulassa - Touch the sky - Tuulanneli - Unelmia jahdaten - Unelmiin tai sinne päin - Vilhelmiina Lyydia - Waldgeistory - Weekend Chic - XL elämää - Zeninan - Äiti ja melukylän lapset - Äiti on vihannes - Äiti yrittää

1 kommentti:

  1. Kiva, että lähdit mukaan kampanjaan! :)

    Mä myös yritän mennä tuon "tee toiselle kuten haluaisit itselle tehtävän" -toteamuksen mukaan. Vaikka toisaalta, eipä sitä voi aina tietää, millaisia kommentteja myös ilkeästi kommentoivat ihmiset joutuvat kuulemaan itsestään. Jos he kuulevat itsestään vain haukkumista, se varmaan siirtyy aika helposti myös eteenpäin.

    VastaaPoista