30.7.15

Miltä näyttää oikea äiti?

idkuva

Luin Anna-Leena Härkösen kirjoituksen koskien asiakaspalvelua. Sitä kuinka toinen myyjä yrittää väkisin myydä tuotetta ja toinen ei edes viitsi riisua mekkoa mallinuken yltä, vaikka rekissä oleva on aivan liian suuri ja se sopiva nyt sattuu olemaan ikkunassa. Me suunnattiin eilen pitkän saamattomuuden jälkeen autokaupoille, nykyinen kun alkaa olla parhaat päivänsä nähnyt. Tiedättekö kuinka otetaan vastaan merkkiliikkeessä nuori pitkälettinen hevimies parransänki naamassaan ja ryppyinen bändipaita yllään mukanaan shokkivärihiuksinen nainen ja pieni ympäriinsä juokseva taapero? Oltiin pitkään aika lailla kuin ilmaa. Entäs millaista palvelua sai vanhempi herra suorissa housuissaan ja kauluspaidassaan? Autokauppias oli paikalla nopeammin kuin ehdin suutani aukaista. Meille sen sijaan saman tasoista palvelua alkoi löytyä vasta, kun selvisi mitä summaan autoon ollaan laittamassa ilman mitään rahoitusvaihtoehtoja. Niin että pettikö ulkonäkö?

Entä miltä näyttää oikea äiti? Erään kauppareissun päätteeksi bussissa muuan pikkutyttö totesi, että olenko poikani äiti kun en näytä äidille. Siis häh? Okei, pienten lasten maailmankuva nyt saattaa olla vielä aika rajoittunut ja lasten suusta tulee vaikka mitä, mutta silti mua huvitti. Olisi tehnyt mieli kysyä miltä äidit sitten näyttävät, tyttö kun oli mummonsa kanssa liikkeellä.

Meillä jokaisella on ennakkoluuloja, jotka säätelevät käytöstämme ja vaikuttavat toimintaamme. Jollakin ne saattavat kohdistua esimerkiksi maahanmuuttajiin tai eri uskontokuntiin, joskus taas joku pieni seikka, kuten esimerkiksi hiusten väri saattaa yllyttää päätelmiin, jotka eivät pidäkään paikkaansa. Luulisi, että nykyaikana ei tarvitsisi vääntää kättä siitä, ovatko esimerkiksi naiset huonompia kuskeja, maahanmuuttajat enemmän rikoksiin taipuvaisia tai lyhythiuksiset naiset automaattisesti lesboja (siis huoh, tähänkin on törmätty). Tai eikö pitkälettinen hevimies ole potentiaalinen auton ostaja tai shokkivärihiuksinen nuori nainen ihan yhtä äiti kuin muutkin. Arkisessa elämässä törmää välillä ihan käsittämättömiin tilanteisiin, joiden luulisi olevan jo historiaa. Autokeissi on niistä mitättömimmästä päästä, sillä joidenkin ihmisten kohdalla muiden ennakkoluulot saattavat aiheuttaa vaikeuksia ja pelkoa joka ikisenä päivänä.

Kaikkea ei voi päätellä ulkonäön perusteella, luulisi sen tajuavan tyhmempikin. Kertokaahan esimerkkejä muiden ihmisten ennakkoluuloista tai päätelmistä, jotka on tehty teidän ulkonäkönne perusteella!

4 kommenttia:

  1. Mä oon aina saanut nuorena henkilönä hyvää palvelua autoliikkeissä ja korjaamolla. Toki vain tietyn merkin kanssa kokemusta ;)

    Mulla syntyy joskus mielikuvia äänen perusteella. Kuvittelen tyypin esim tosi kauniiksi mut kohtaaminen ei sit ole ihan mielikuvia vastaava :)

    VastaaPoista