27.11.15

Tyttö vai poika?


Selasin Instagramia pikkujätkän selostaessa vieressä kunkin kuvan sisällöstä. Vauva, koija, tyttö, pulla, vauva, poika... Poika? Katsoin lasta ihmeissäni. Kännykän ruudulla komeili otos pienestä lapsesta takaapäin ponnari päässä ja punainen toppatakki päällä. Mikä teki tästä mini-ihmisestä pikkujätkän mielessä pojan?

Mikäli jälkikasvuni sietäisi hiuksiinsa koskemista voisi tämä näyttää aika lailla samalle ponnari päässään kuin kuvan lapsi. Punaista löytyy kaapista jonkun verran, samoin myös muun muassa keltaista. Pointtini tätä tekstiä kirjoittaessa ei kuitenkaan ole pohtia miltä tytön tai pojan kuuluisi näyttää. Olen sivunnut monesti sitä kuinka meillä poika pitää legginssejä ja eilen ostettu Muumi-paitakin löytyi tyttöjen rekistä, eikä esimerkiksi hiuksia olla leikkaamassa vähään aikaan. Tämän ehdotonta lempipuuhaa musiikin kuuntelun ja "laulamisen" lisäksi on kokkaus ja leipominen niin oikeasti kuin Brion leikkihellalla, eikä meillä, kuten ei toivottavasti kenelläkään vanhemmalla ole tarvetta ohjata lasta muiden leikkien pariin.

Vaikka tulkinta kuvan lapsesta menikin metsään haluaisin jälkikasvuni omaavan samanlaisen ennakkoluulottomuuden läpi elämän. Toivoisin, että kykenen kasvattamaan lapsen, joka pystyy kävelemään halki kasvunsa silmät ja mieli avoinna olematta mustavalkoajatteluun sortuva joko-tai -tyyppi. Lapsen, joka on suvaitsevainen ja empaattinen. Lapsen, joka ei yleistä tai tee muuten hätäisiä tulkintoja muista ihmisistä, vaan arvostaa jokaista yksilönä oltiinpa sitten millaisia tahansa.

Ja voi että mä odotan sitä aikaa, kun toinen osaa kertoa paremmin mitä päässä liikkuu ja keskustella. Viime aikoina suusta on päässyt jo aika hienoja ja nasevia juttuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti