13.11.15

Uskallanko haluta toista lasta


Keskenmeno. Kehityshäiriö. Kohtukuolema. Pieleen mennyt synnytys. Happivaje. Ja miljoona muuta. Uskaltaako sitä edes (salaa) toivoa toista lasta? Kun raskauduin ensimmäisen kerran en osannut edes kuvitella mitä kaikkea voikaan mennä pieleen. Viikot kuluivat ja sitten sitä oltiinkin päivystyksessä kovien kipujen kanssa sikiöasennossa. Tuomio: keskenmeno.

Poikaa odottaessa kaikki meni hyvin. Alussa ilmeni pientä pahoinvointia ja ennenaikaiset supistukset vaivasivat kunnes jäin sairaslomalle, mutta muuten odotusaika oli todella helppo. No mites se synnytys sitten? Kuvittelin kaiken olevan mallillaan siihen asti, kunnes lapseni ei rääkäissytkään ja kohta tätä oltiin jo viemässä Helsinkiin Lastenklinikalle. Edelleen mä muistelen tätä jossain määrin ahdingossa ja edelleen alkua miettiessäni olen niin kiitollinen, ettei vakava happivaje näytä jättäneen jälkiä. 

Tuttavapiirissäni on monta tapausta, jossa kaikki ei olekaan mennyt niin kuin oppikirjassa. On monenlaista kehityshäiriötä, vauvaa joka onkin syntymänsä jälkeen oksentanut verta kaaressa, pientä jolla onkin todettu vasta monen tovin jälkeen synnynnäisiä poikkeavuuksia. Jokainen näistä lapsista on ihana ja täydellinen juuri sellaisena kuin on, mutta kukaan näistä äideistä ei ole raskautuessaan osannut ennustaa mitä tuleman pitää. 

Lasten hankinta on arpapeliä. Ensimmäisen arvan avaa siinä kohtaa, kun alkaa yrittämään kahta viivaa tikkuun. Entäs jos ei voittoa tuleekin jo tässä vaiheessa? Sitten odotellaan pysyykö lapsi matkassa vai joutuuko kuulemaan uudestaan sen äänen, kun pieni ihmisen alku tipahtaakin päivää ennen ekaa neuvolaa päivystyksen wc:seen. Samanlainen arpapeli jatkuu aina siihen asti, kunnes vauva on käsivarsilla ja todettu terveeksi, jonka jälkeen alkaakin ihan uudenlaiset kuviot, uudenlainen pelimuoto. 

Kaikesta pohdinnasta ja skenaarioiden pyörittelystä huolimatta toivon, että jonain päivänä mekin aletaan odottamaan taas plussatuulia. Pakko kuitenkin myöntää, että kaikki tuleva pelottaa. Mielessäni koko homma menee juuri niin kuin pitää, vaikka takaraivossa kolkuttelee monenlaisia ajatuksia. Kaveria siteeraten: Ei ole väliä onko syntyvä lapsi terve, vaan että lapsi ylipäätään syntyy. Vauva saa tulla juuri sellaisena kuin on - sitten joskus aikanaan. 

4 kommenttia:

 1. Jokainen raskaus on erinlainen. Jokaisella kerralla ei välttämäti huono onni seuraa. Tsemppiä jos vielä joskus päätät haluta lisää lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on ja tulevaa ei tosiaan voi ennustaa. :)

   Poista
 2. Olipa koskettava kirjoitus <3 Ja niin totta tuo kaverisi sitaatti!

  VastaaPoista