21.12.15

Joulukalenteri: Meidän joulupöytä


Kun aattoon on enää muutama päivä, tulee joulusafkojen teko ajankohtaiseksi. Monenlaisilla laatikoilla meillä on herkuteltu jo pitkin joulukuuta, mutta 24. päivä pöydästä pitäisi löytyä kaikkea kerralla ja vielä vähän muutakin.

Mitä meidän joulupöytä tulee sitten pitämään sisällään? Tai siis päällään. Porkkana-, lanttu-, bataatti- ja imelletty perunalaatikko ovat ehdottomia ja tietysti itse tehtyjä. Entinen lanttulaatikkovihaajakin (minä siis) käänsi kelkkansa kun pääsi itse väsäämään kyseistä sapuskaa - ei sillä, ettei aiemmin vastaan tulleet olisi olleet hyviä, vaan ennemmin en edes ennakkoluuloisena ollut maistanut kyseistä herkkua, vaan pysynyt ainoastaan porkkanalaatikko-linjalla.

Erinäisten laatikoiden lisäksi pöytään pääsee jonkinlainen liha-asia, luultavasti kinkkurulla, joka on vielä ostamatta. Turhan kovia laatukriteereitä meillä ei ole, kunhan siivun päälle pystyy laittamaan sinappia. Meikäläisen on lisäksi ehdottomasti saatava joko kylmäsavu- tai graavilohta (mieluiten molempia), sillä joulu ei ole mikään joulu ilman kalaa. 

Rosollia meillä tuskin nähdään, mutta kaiken tuhdin rinnalle tarvitaan vähän vihreääkin. Mulla itsellä on hirveä hinku saada avokadoa jossain muodossa pöytään, mutta valitettavasti tämä meidän perheen äijävahvistus ei ole kyseisestä raaka-aineesta yhtä innossaan. Tosin, keittiö on pitkälti mun valtakuntaa, joten eiköhän guacamole-tyyppinen kastike päädy kalojen kaveriksi. Ainiin, eipä tuo Pitkäletti syö niitäkään. Lisäksi tullaan varmasti nauttimaan joululimppua, jota ostettiinkin jo yksi pussillinen. Meillä ei syödä "arkena" muuta kuin tummaa jälkiuunileipää, joten vaihtelu teki ja tekee kaikille terää. 

Jälkiruokia ja herkkuja ei tietenkään sovi unohtaa, vaikka tuntuu, että koko joulukuu on mennyt sokeriähkyssä. Meikäläinen väsäsi jo eilen glögijuustokakkuja näitä joulunaluspäiviä varten, mutta ihan nappiin ei mennyt tällä kertaa... Väsynyt, pieni apukokki oli huono lisä. Lähempänä aattoa meillä tullaan syömään rahkavoi-taikinasta tehtyjä joulutorttuja sekä piparkakkurahkaa, jolla pääsin viime viikolla herkuttelumaan koulussa ja jota on nyt aivan pakko tehdä kotonakin! Yleensä meillä on syöty myös luumukiisseliä, mutta sitä on tullut tehtyä jo monesti syksyn ja talven mittaan. Vielä en myöskään osaa sanoa pääseekö riisipuuro enää listalle, sillä viimeksi eilen vedettiin mahat täyteen uunissa valmistettua puuroa. Eiköhän suklaatakin löydy tästä talosta jossain muodossa, sekä tietysti glögiä!

Aika perinteisellä linjalla siis mennään ja vatsat tulee varmasti täyteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti