11.1.16

Kaikki Muumit laaksossa?


Meillä on useamman kuukauden asunut tolkuton Muumi-fani. En enää muista mistä pojan innostus aiheeseen lähti, mutta yht äkkiä kyseinen pyöreä perhe alkoi kiinnostaa toden teolla. Ja kas kummaa, hahmojahan löytyikin ties mistä - astioista, vaatteista, heijastimista, kirjoista, pussilakanoista, pehmo- ja kylpyleluista, hiusharjasta ja niin edelleen. Samat tavarat ovat olleet esillä kämpässä koko ajan, mutta fanituksen alkaessa niistä tulikin äkkiä ihan spesiaaleja.

Lisäksi meillä katsellaan Muumilaakson tarinoita dvd:ltä ja lauletaan mukana "mamama" ja "papapapa" -kohdissa. Poika osaa (onneksi ja epäonneksi) käyttää bluray-soitinta ja tv:tä sen verran mallikkaasti, että kun muumifiilis nousee päälle, niin ei mene aikaakaan kun jaksot ovat jo pyörimässä. Lisäksi erityisen tärkeitä ovat pehmolelut (Mamma, Pappa ja Muumipeikko), joita ilman uni ei meinaa tulla. Ei haittaa, vaikkei sängyssä meinaa pystyä kääntymään lelujen vallattua alaa, ilman näitä ei nukuta ja välillä joku hahmoista on mukana ulkoilemassa sekä kauppareissuilla... Ulkoilu ei myöskään luonnistu ilman Haisuli-heijastinta, jonka olemassaolo pitää tarkistaa aina viimeistään ovella.

Pojan suosikkeihin lukeutuu numeropalapeli, jossa komeilevat niin ikään laakson hahmot. Jätkä tykkää kovasti laskea (hokea numeroita) ja tällä hetkellä luvut menevät "Möökö (Mörkö), kaksi, kolme, neljä" jne., mutta vielä ennen lista oli "Möökö, kaksi, kolme, Vilishonk (Vilijonkka)"... Paljonkohan on Vilijonkka miinus Haisuli?

Kasvavan autoinnostuksen ohella Muumit ovat näin äidinkin mielestä hyvä lisä, sillä tähän voin samaistua eri tavalla kuin kaivureihin, rekkoihin ja traktoreihin, joista olen viime aikoina kyllä oppinut enemmän kuin uskoinkaan kiitos lastenkirjojen. Vastahan sitä itse leikki Muumitalolla ja -laivalla ja nyt ensin mainittu koristaa jo jätkän huonetta.

Ensi kesänä meidän tärkein lomakohde on ehdottomasti Naantali ja Muumimaailma. Silmään pisti myös Tampereen Taidemuseon Muumilaakso, joka näyttäisi olevan auki tämän vuoden lokakuuhun ennen uuden Muumimuseon avautumista 2017. Kellään kokemusta tuosta Muumilaaksosta? Kannattaisiko ottaa käyntikohteeksi jos Tampereelle suuntaa ottaen huomioon, että kirjoittajakin on aikamoinen Muumeista pitäjä...?

Löytyykö sieltä muita pieniä tai miksei isompiakin Muumi-faneja? 

2 kommenttia: