25.2.16

Minä olen tyttö, ole sinä se poika


#tyttö_poika. Nuoret persut. Mä en voi pitää suutani kiinni. "Miksi" on suurin kysymys päässäni. Miksi te kampanjoitte jonkun näin naurettavan asian takia? Miksi käyttää aikaa, energiaa ja rahaa moiseen? No, huomiota saitte, mutta sen positiivisuudesta en sitten tiedä.

En minäkään kiellä, ettei olisi naisia ja miehiä sekä tyttöjä ja poikia - sehän on ihan itsestäänselvää! Elämä ei kuitenkaan millään tasolla ole joko tai. Henkilökohtaisesti mua oksettaa mustavalkoajattelu, jossa pyritään yksinkertaistamaan asiat suppean mallin mukaan näkemättä yhtään boksin ulkopuolelle. Olen naispuolinen ja hetero, enkä kuulu mihinkään vähemmistöön. En koe olevani feministi tai esimerkiksi kasvata lastani sukupuolineutraalisti, mutta olen ehdottomasti ylpeä siitä, ettei tämä maailma näyttäydy mulle mustavalkoisena. Lisäksi koen olevani suvaitsevainen ja pyrin kunnioittamaan muita - yksilöinä.

Olen ehdottoman samaa mieltä, että naisten ja miesten välillä on eroja. Niin on myös miesten ja miesten sekä naisten ja naisten välillä. En minäkään ole samanlainen kuin ystäväni. Nuorten persujen kampanja tuntuu puhuvan itsensä pussiin. "Yhteiskunta ei kuitenkaan ole tasapainossa silloin, kun ulospäin näyttää siltä, että naisia ja miehiä kiinnostaa yhtä paljon tehdä samoja asioita, vaan silloin, kun he voivat tehdä, mitä haluavat." Häh. Mitä jos naisia ja miehiä kiinnostaakin tehdä samoja asioita? Ei ihmisiä voi tuosta noin vaan lokeroida kahteen kastiin oli geeneissä määrätty genre mikä tahansa. Biologia tuntuu myös olevan joukolla vähän hakusessa - kaikki kun eivät ole selkeästi tyttöjä tai poikia.

Voit olla nainen, mies tai jotain muuta. IHAN SAMA. Ei sillä ole ratkaisevasti merkitystä. Me jokainen ollaan ihmisiä, yksilöitä olipa housuissa mitä tahansa. Piste. Niskavillat nostaa pystyyn myös ryhmittymän antama ohje vanhemmille ja kasvattajille siitä, kuinka lapsia ei tulisi hämmentää ja laittaa tälläisten "trendivirtausten" kokeiksi. Nimenomaan pitää, ettei vastaisuudessa eletä Suomessa, jossa maata hallitsee joukko mustavalkoajattelijoita, jotka eivät kohtele toisiaan suvaitsevaisesti ja arvostaen, vaan tyrannisoivat maailmaa oman boksinsa sisältä ollen sokeita muiden ihmisarvolle.

Ei sukupuolta tarvitse väkisin häivyttää tai kyseenalaistaa jos siltä tuntuu tai itseään kieltää ja jokaisen pitää olla ylpeä siitä mitä on, osittain siis samaa kun persutkin kirjoittavat. Pelkkään sukupuoleen perustuva ajattelu on kuitenkin henkilöitä alentavaa, loukkaavaa sekä ehdottoman vahingollista ja ennen kaikkea turhaa energian tuhlausta.

Vastaiskuiksi persuille: Hämmentäkää lapsianne. Pistäkää ajattelemaan ikätason mukaisesti ja näyttäkää, että meitä on moneksi. Vetäkää jälkikasvunne mukaan "trendivirtaukseen". Sukupuoli on ainoastaan ihmisen yksi mahdollinen ominaisuus ja ehdottomasti tärkeyslistan häntäpäässä. Mutta hei, ihmisiä tekin ootte, vaikken näitä ajatuksia millään tasolla ymmärräkään.

Terveisin nainen, miehen puoliso ja pojan äiti, joka epätoivoisesti yrittää kasvattaa lapsestaan edes vähän avarakatseisempaa. 

6 kommenttia:

 1. Ihan mielenkiinnosta kysyn (enkä todellakaan silleen "ihan mielenkiinnosta"-naamioidusti kettuillen :D), että miksi et koe olevasi feministi? Oon tehnyt tutkielmaa siitä, miksi feminismi-sanasta on tullut kirosana sellaisillekin ihmisille, jotka käytännössä kannattavat sen aatteita: tasa-arvoa ja tasavertaisia mahdollisuuksia sukupuolesta riippumatta. Naiset ei monessa asiassa ole Suomessakaan tasavertaisia miesten kanssa, niin mua pohdituttaa vain miksi moni yleisesti tasa-arvon kannalla oleva haluaa kuitenkin erottaa itsensä feminismistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ehdottomasti hyvä kysymys :D mä en missään tapauksessa miellä sitä kirosanaksi, lähinnä koen etten tiedä tarpeeksi voidakseni sanoa olevani vankan pohjan feministi. Toisaalta totta kai mä arvostan tasa-arvoa ja sukupuolten välistä tasavertaisuutta. Sait mun ajatukset liikkeelle heti aamusta ;)

   Poista
 2. Piti oikein käydä tutustumassa #tyttö_poika -kampanjaan, kun noin tulisesti kirjoitit. Hyvä kampanja, ei voi muuta sanoa. Miten lie oman mustavalkoisuutesi kanssa, vaatteet ja kotikin on pelkkää mustavalkoista. Lapsella pikkuisen muutakin väriä. "Suvaitsevaisuus", mitähän sekin tarkoittaa, ei ainakaan tunnu siltä. Avarakatseisuus ja muitten hyväksyminen on jotain muuta, kuin omaan napaan tuijottamista (ja kameran linssiin). Pro pojat ja tytöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että tulisesti :D no, jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, myös sinulla vaikka eri linjoilla ollaankin. Vaatteet tai esim. kotini värimaailma eivät kuitenkaan liity tähän millään tavalla...

   Poista
 3. Ei ole mitään halventavaa sanoa, että toiset on tyttöjä ja poikia.
  Halventavaa olisi sanoa, että vain tällaiset tytöt ovat kelpotyttöjä tai miehen tulee olla tällainen tai tällainen.

  Lapsia ei tule laittaa koekaniineiksi uudelle sukupuolikäsitykselle, koska
  seurauksia ei tunneta. Kaksi sukupuolta on rikkaus.

  Jok tapauksessa, Kaikkea hyvää elämääsi! :)

  VastaaPoista