1.3.16

Huonot yöt eivät pääty vauvavuoteen


"Ethän nukahtanut rattiin?" Aamulla teki mieli varmistaa, että Pitkäletti on päässyt töihin asti. Viimeiset kaksi yötä ovat olleet taas mielenkiintoisia. Yöheräämisiä, äidin huutelua kello nolla nolla ja lopulta perhepeti, jossa muutamia senttejä vajaa metrinen taapero nukkuu poikittain vuoroin isäänsä potkien, vuoroin pää äidin kylkiluiden välissä.

On taas tälläinen kausi. Kausi, jolloin poika saattaa ilman näkyvää syytä valvoa tunteja keskellä yötä. Jotenkin tämä virkistyy kesken yöunien, eikä nukkumatit, silittelyt tai mitkään tunnu auttavan. Joskus juodaan vettä ja hoidetaan vessareissu unen kiinni saamiseksi. Toisinaan se auttaa, toisinaan taas ei.

Meillä ei koko vauvavuonna valvottu itkien tai heräilty useammin kuin paristi yössä. Rääpäleen muuttuessa taaperoksi alkoi kuitenkin ajanjakso, johon mahtuu monia yöllä valvottuja tunteja. On ollut viikkoja, jolloin olen istunut sohvalla ja lykännyt nukkumaan menoa siinä pelossa, että kohta on taas noustava. Onneksi väliin mahtuu myös lukuisia öitä, jolloin silmät saa avata vasta aamulla ja tuntea olonsa virkeäksi.

Myöskään päikkärit eivät meinaa maistua ja sammumiseen tarvitaan joko pitkän pitkä rattaissa olo tai tehokas bussiajelu. On selvästi havaittavissa, että nokoset keskellä päivää ovat todellakin tarpeelliset (joskus myös itselle...), mutta nukahtamiseen tarvitsisi säkillisen unihiekkaa. Onneksi yöunille pikkujätkä asettuu helposti itse kunhan sänkyyn vie (täytynee koputtaa puuta) - eri juttu on, riittävätkö Nukkumatin tainnutuspölyt aamun tunneille asti.

Joskus tuntuu hullulta haaveilla perheenlisäyksestä, kun on noussut useasti ja lopulta aamuyöllä kaksi tuntia silitellyt, komentanut ja pyytänyt taaperoa takaisin sänkyyn ja iltapäivällä on pakko vetää sokeriöverit, jotta jaksaa itse iltaan asti. Miten tähän mahduttaisi vielä pienen vauvan? Sitten onneksi tulee kausi, kun unihommat sujuvat kuin vettä vaan, eikä keskellä yötä tarvitse kertaakaan nousta lämpimän peiton alta ja löntystää läpi kämpän lastenhuoneeseen kaks veen halutessa varmistaa, että onhan äiti (kyllä, suurimmaksi osaksi nimenomaan äiti) vielä tallella. Väsymys, jota joskus on tuntenut unohtuu alta aikayksikön kun saa hieman tankattua varastoja.

Ja tällä hetkellä mä jo todella toivon, että ensi yönä saisi nukkua kunnolla... Terveisin: väsynyt, mutta ihan onnellinen.

4 kommenttia:

 1. Tämä osui ja upposi! Viimeksi tänään pohdin, että onkohan kenelläkään muulla huonosti nukkuvaa taaperoa. Meidän tyttö täyttää maaliskuussa 2 vuotta ja uniongelmat alkoivat alkusyksystä (kesällä syntyi pikkuveli). Siihen saakka tyttö oli nukkunut kuin tukki, täysiä öitä jo noin 3-4 kuukauden ikäisestä lähtien. Heh, muuten meillä ei todellakaan olisi vauvaa... Olemme toisinaan ihmeissämme, mikä kehitysvaihe tai mikä lie mustasukkaisuus tai mikä on tytöllä kun hän ei nuku kunnolla tai jos nukkuu niin todella levottomasti. Olemme lokakuusta lähtien nukkuneet kaikki 4 samassa huoneessa, vauva pinniksessä ja tyttö retkisängyssä meidän sängyssä kiinni niin että kaikille 3 on tilaa. Kaiken lisäksi vauva edelleen 7kk ikäisenä heräilee 5-15 kertaa yön aikana syömään... joka-ikinen-yö... viikonloppuna lopetimme huudon kera yösyötöt parempien öiden toivossa. Anteeksi avautuminen, mutta tämä unenpuute on viedä meiltä vanhemmilta järjen... Mieheni on samalla alalla kuin sinunkin ja herää myös 4.30 joka aamu... lisäksi työ on fyysisesti todella raskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa avautua! Huonosti nukkuva taapero plus vauva on varmasti rankka yhdistelmä! On kliseistä toivottaa tsemppiä, mutta tsemppiä silti. :/ Olen omalla kohdalla koittanut pyöritellä kaikkia mahdollisia syitä huonoille ja huonommille öille, mutta toistaiseksi mitään järkevää, yhdistävää tekijää ei ainakaan ole löytynyt. Toivotaan, että teillä(kin) kyseessä on tosiaan joku vaihe, joka menee ennen pitkää ohi, vaikkei se varmasti tällä hetkellä hirveästi lämmitä. Unenpuute pidemmän päälle on kyllä lamaannuttavaa, enkä voi kuvitella miltä teistä tuntuu. :(

   Poista
 2. Moikka! Sinulla on aivan valtavan kauniita kuvia ja ihanan raikas tunnelma blogissasi!

  VastaaPoista