26.8.16

Kipeän lapsen paikka on kotona


Ei tarvittu kuin yksi kerho- ja perhetupakäynti ja jo ollaan flunssassa. Pakko sanoa, ettei mikään ihme. Jos paikalla on yksikin lapsi, jonka räkäisyyden ja yskän havaitsee jo toiselta puolelta huonetta, ei ole outoa jos puolet ryhmästä on taudin omia. Toki se räkätauti on voinut meihin iskeä muutakin kautta. Edellisestä vastaavasta altistuksesta on aikaa, joten vastustuskyky ei liene paras mahdollinen ja ollaan koko perhe alttiita taudeille.

Selvästi sairaan lapsen paikka on kuitenkin kotona. Jos nenä valuu solkenaan ja yskä vaivaa on musta oikein pitää vielä muutama lepopäivä - etenkin jos kyseessä on vapaaehtoisuuteen perustuva häppeninki, ei päivittäinen hoidontarve. Ja erityisesti kun pienimmät mukana olevat ovat vauvoja! Kuumeettomuutta pidetään yhtenä olennaisena piirteenä, mutta tietynlainen yleisvoinnin tarkkailu ei varmasti tee yhtään huonoa.

Jokaisella vanhemmalla terveen määritelmä tuntuu olevan omanlaisensa ja kukas muu sitä tuntee oman lapsensa kuin äiti tai isä. Monilapsisissa perheissä esimerkiksi flunssat saattavat kiertää viikkoja jäsenestä toiseen, mutta silti sitä toivoisi, että ennen suuren lapsiryhmän keskelle menemistä jokainen katraasta olisi siinä kunnossa, ettei pärskiki menemään pitkin seiniä.

Onneksi meillä on yleensä päästy sairauksien suhteen vähällä - niin määrällisesti kuin laadullisesti. Tällä hetkellä räkäinen poika kävi pieni lämpö päällä nukkumaan. Viime yö oli levoton liman ja siitä johtuvan yskän takia, mutta se ei ole mitään verrattuna kaverin kolmevuotiaan kokemaan vastaavassa tilanteessa. Siinä missä meillä nukutaan huonosti ja herätään köhään saattaa tuo astmapotilas vaatia pikaista hoitoa ja ambulanssikyydin sairaalaan ihan vaan siksi, että joku ei ole malttanut sairastaa sitä "pientä flunssaa" loppuun asti kotona, toiselle kun sama tauti voi olla vaan nuha ja toiselle vakava yleiskunnon heikentäjä.

Meikäläinen lähtee nyt tästä pieni kuumehiki päällä teen keittoon...

6 kommenttia:

 1. Mä olen niin samaa mieltä! Kun yksi lipsuilee, se on loputon kierre!

  Piipahdahan meidänkin blogissa osallistumassa arvontaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Arvonta varmaan meni jo, mutta täytyy käydä kurkkimassa. :D

   Poista
 2. Erittäin hyvin sanottu! En todellakaan ymmärrä, jos vapaaehtoiseen kerhoon lähdetään siinä kunnossa, että tartunta muille on aika selkeää (vaikka se oma lapsi olisikin kuumeeton ja jaksaa leikkiä normaalisti). Itse olen töissä päiväkodissa ja osalle lapsista vaan ei koskaan perusflunssa nosta kuumetta ja nämä lapset ovatkin koko ajan hoidossa (vanhemmathan eivät voi olla pois töistä, kun ei ole kuumetta). Tartunta samalla osastolla varsinkin pienempien puolella on sitten taattu kaikille, niin lapsille kuin aikuisillekin... On tosi harmi, että työnantajilla ja päivähoidossa kuume on mittari sairaspoissaoloon. Terv. Päiväkodin ope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa niin kurjalle, erityisesti juurikin pienten kohdalla. :O

   Poista
 3. Saman havainnon olen tehnyt. Ei huvita enää mennä mihinkään kerhoihin lasten kanssa, kun tuliaisena on aina joku pöpö. Aivastelevia, niiskuttavia ja kovasti yskiviä lapsia raahataan kerhoon, joskus vanhemmat ovat valitelleet omaa väsymystä, kun lapsi oksenteli yöllä ja silti aamulla ollaan jo kerhossa. Voisi ajatella vähän sitä lapsen jaksamistakin, kyllä kipeän lapsen paikka oikeasti olisi kotona!
  Samoin kyläilyn kanssa, flunssaisena ja vatsataudissa tullaan kylään ja sen seurauksena on sitten omakin porukka kipeänä hetken päästä. Kaikkea ei toki voi välttää, mutta en nyt ehdoin tahdoin haluaisi silti tuliaisena aina jotain tautia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, mä en sentään ihan noin "hurjaan" ilmiöön ole törmännyt. :o Luulisi oman järjen vähän sanovan, jos edellisyö on mennyt huonosti. Tuo kyläily on kanssa tuttu juttu, lähinnä ihmisten keskuudessa joilla ei itse ole lapsia. Toiset lapsekkaat oman kokemuksen mukaan osaa huomioida ja kysyä etukäteen sopiiko tulla jos yhtään on riski, että vielä tarttuu. Siinä kohtaa on kahvivieras ilmottaa ovella, että "mulla on vähän tätä flunssaa" niin tekisi mieli paiskata ovi kiinni. :D

   Poista