25.8.16

Onko väärin jos ei säästä paljon mitään?

IDKUVA

Ai teille tulee toinen poika, sittenhän sulla on vaatteetkin valmiina! Tähän lausahdukseen olen törmännyt useasti viime kuukausina. Oletus siitä, että meillä on varasto täynnä esikoisen vanhoja vaatteita odottamassa pikkuveljen syntymää elää vahvana niiden keskuudessa, jotka eivät kovin tarkkaan tunne mua. Meikäläisen kirppishulluus on kuitenkin kahden suuntaista - siinä missä tykkään tehdä löytöjä on myös vapauttavaa päästä vanhoista tavaroista eroon (ja tehdä hyvä tili). Toisaalta meille ei miehen mielestä alun perinkään pitänyt tulla toista lasta seuraavaan kymmeneen vuoteen ja eräänlaisena surutyönä tuli myytyä varastoja tyhjäksi ennen kuin äijänkin mieli (onneksi) muuttui.

Toki meillä on säästetty joitakin vaatteita. Löytyy mm. 56cm kaukalo/lämpöpussi, musta karvahaalari, esikoisen kotiutumisvaatteet, pieniä bodeja, joitakin isompia merkkivaatteita sekä talvikamppeita Crocsin kengistä haalareihin. Pääsääntöisesti pikkuveikka ei kuitenkaan tule kulkemaan veljensä vanhoissa kuteissa - ei alussa, eikä tulevaisuudessa. Sitä mukaa kun tulevan isoveljen vaatteet jäävät pieneksi (tai äiti kyllästyy...) päätyvät vaatteet kirpputorikuormaan helmiä lukuun ottamatta.

Jonkun mielestä tälläinen toiminta saattaa olla ihan päätöntä, mutta tilanpuutteen ja ennen kaikkea meikäläisen oman maun muuttumisen takia vaatteiden säilöminen useiden vuosien ajan tuntuu hölmöltä ja ei vaan suoraan sanottuna onnistu. Näkisin jatkuvasti punaista jos pitäisi olla etsimässä sopivia säilytyslaatikoita, johon vaatteet sulloa tai miettiä mihin boksit sitten pistää. Syy miksi toimin kuten toimin lienee kuitenkin se, etten alun perinkään tottunut säilömään kuteita juurikin tuon "ei meille toista tule" -ajatuksen takia.

Kuvissa niin käyttämätöntä Rodinia, kirppisostoksia (Lundmyr ja musta Newbie) sekä esikoisen vanha Seppälän kuumailmapallobody.

Löytyykö täältä muita, jotka myyvät vaatteet eteenpäin sitä mukaan kun ne jäävät pieniksi vai jemmataanko teillä pääsääntöisesti kaikki isommilta pienemmille?

11 kommenttia:

 1. Mä olen pistänyt säästöön aika paljon varsinkin nyt näitä vähän isomman koon vaatteita, niitä lemppareita. Vauvavaatteista sitten taas melkein kaikki on laitettu kiertoon, koska oma maku on muuttunut aika paljon siitä, kun silloin ekan kerran raskaana ollessaan niitä pikkubodyja osti :') Jos meille toinen lapsi tulee, niin on ihan kiva että on jotain vaatteita säästetty mutta en mä kuitenkaan haluaisi pikkusisarusta (vaikka olisi poikakin) pukea pelkästään isoveljen vaatteisiin, pitää olla jotain omaakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua miten paljon oma maku voikin muuttua :D ja toisaalta on toki huomannut mikä on käytännöllistä ja mikä ei jne.

   Poista
 2. Meillä tytöillä on 2 vuotta ikäeroa. Suurin osa vaatteista on ostettu uutena ja lisäksi saatu käytettyjä myös. Tilaa on ollut sen verran, että kaikki on säästetty. Ikäeron vuoksi haalareiden pitäisi sopia myös pikkusiskolle. Pikkusiskolle ei ole itse ostettu mitään uutta, kun hyväkuntoista vaatetta on vaikka kuinka paljon. Tykkään kovasti lastenvaatteista ja monesti olen vauvan vaatteita kaupoissa katsellut, mutta tarvetta ei tosiaan millekään ole. Ostan sitten hyvällä omalla tunnolla isosiskolle vaikka jotain vähän kalliimpaakin, kun tiedän kaiken menevän kahdelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvä pointti, että voi hyvillä mielin panostaa kun käy useammalle. :) Ehkä mäkin opin vastaavaan kun pieni näkee päivänvalon. :D

   Poista
 3. Mä olen säästänyt osan lempivaatteista ja sellaisista, jotka ovat olleet kalliimpia.
  Jos vaikka olis joskus tulevaisuudessa niille käyttöä <3

  Varmasti kyllä tulisi uudella vauvallekin ostettua uusia vaatteita vaikka olisi samaa sukupuolta.

  VastaaPoista
 4. Meillä on lapsilla n. neljän vuoden ikäerot, enkä ole säästänyt vaatteita juurikaan. Muutamat ulkovaatteet oon säilöny hyllylle odottamaan seuraavaa, mutta muuten olen karsinu surutta. Olen niin laiska myymään vanhoja tavaroitamme, että kiljahdin suorastaan innosta, kun huomasin taloyhtiömme kierrätyshuoneen. Vauvan vaatteet varsinkin vien suoraan kierrätyshuoneeseen heti, kun menevät pieniksi. Isommilta saatan jatkossa jotain yksittäisiä helmiä ja hyväkuntoisia ulkovaatteita jemmata seuraavalle.

  VastaaPoista
 5. Musta on ihan fiksuakin ettei säilö ihan kaikkea! Aika nopeasti loppuis tila. :D Eli itse myös myyn eteenpäin, toki jotain säästän jos koen tarpeelliseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo totta! Mikähän pieni lama-ajan lapsi mulla asuu takaraivossa kun toisaalta koen syyllisyyttä myymisestä kun tietää, että toinen käyttäjä on tulossa, vaikka järki sanoo, ettei samoja tulisi edes käytettyä... :DD

   Poista
 6. Meillä on lapsilla yli viiden vuoden ikäero. Tulisin hulluksi, jos alkaisin säilömään jokaisen t-paidan isosiskolta pikkusiskolle, joten surutta lähtee kiertoon. Paitsi jotain kalliimpia ulkovaatteita aion säästää.

  VastaaPoista