4.12.16

Kaste ilman ristiäisiä


Mitä tehdä, kun haluaa kastaa lapsensa, mutta kuitenkin järjestää nimiäisiin verrattavan rennon kahvittelutilaisuuden? Esikoisen kohdalla järjestettiin niin, että kaste tapahtui meillä kotona ensin ainoastaan kummien läsnäollessa ja muut vieraat isovanhemmista ja sisaruksien perheistä alkaen tulivat kahville vasta jätkän saatua vettä päähänsä. Tällöin nimi oli paljastettu jo hyvissä ajoin heti pojan synnyttyä.

Tällä kertaa pikkuveikan nimi on pidetty yhtä henkilöä lukuun ottamatta vain meidän tiedossamme ja tulossa on kaksi eri tilaisuutta: Nimenjulkkarit ja pikkujoulukahvit meillä kotona ennen joulua, jonne on kutsuttu päälle parikymmentä henkeä ja pelkkä kaste kirkolla tammikuussa ilman tarjoiluja tai muuta oheisohjelmaa neljän kummin ja isovanhempien läsnäollessa. Miksi näin? Koin jouluteemaisten juhlien järjestämisen helpoksi. Samalla halusin kutsua koko lähipiirin kahville ja juhlistamaan pientä, mutta pitää kasteen intiiminä ja rauhallisena tapahtumana. Juhlien ajankohtaan taas vaikutti miehen toteamus siitä miten tämä näyttää ihan tontulle vastasyntyneen nähtyään.

Kastepäivä ei vaadi sen kummempia suunnitteluja - kunhan vedetään siistit vaatteet päälle, kastemekko matkaan ja ajetaan läheiselle kirkolle, joka onkin meille kerhoista tuttu. Toki tämän jälkeen halukkaat saavat meillä siivun kuivakakkua ja kupin kahvia ennen kotimatkaa. Varsinainen juhla on kuitenkin neljäntenä adventtina. Sitä varten on tilattu ah niin juhlavia pahviastoita, samoin ihan super hieno täytekakku (en malta oottaa!) ja pyydetty äitiäni tekemään iso voileipäkakku. Meikäläinen aikoo tällä kertaa päästä helpolla - tarkoitus olisi väsätä itse ainoastaan joulupipareita, minitortutkin valmistuvat kaupan taikinasta. Voileipäkakun lisäksi suolaisen virkaa saavat hoitaa paistovalmiit riisipiirakat ja munavoi. Pöytään päätynee myös kääreissä olevia suklaakonvehteja.

Koristelukin on helppoa - joulumeiningeissä mennään. Värimaailma on musta-valko-punainen, ei ehkä ihan tyypillinen. Tarjoilupöytää koristaa joulutähti ja muutama kynttilä ja joulukuusikin olisi tarkoitus kärrätä johonkin nurkkaan ennen vieraiden tuloa. Vaatteetkin juhliin on jo tiedossa koko perheelle.

Tästä kaksi viikkoa eteenpäin juhlahumu onkin jo koettu ja meidän pieni Tonttu-ukko muutakin kuin pelkkä "Pikkuveli".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti