9.2.17

No tuleeko sieltä maitoa?


Tuleeko sieltä tissistä mitään kun se taas syö?

Pitäishän ton ikäsellä olla jo jotkut ruoka-ajat, eihän se voi koko ajan rinnalla olla. 

Tiiäthän sä, että nykyään aloitetaan kiinteät nelikuisena. Allergiaihmiset on sitä mieltä, että niin on hyvä. 

Joko se syö muutakin kun maitoa?

Miten niin et voi jättää hoitoon? Annat korviketta!

Kyllä sun kohta pitäisi yrittää pitkittää niitä syöttövälejä.

Ei siitä imetyksestä kannata stressata. Korvike on ihan hyvä. Pitäähän sun ajatella perhettäskin.

Taasko se haluaa tissille?

Kun esikoinen on kasvanut korvikkeella ja toista ruokitaan täysimetyksellä on hyvä tehdä pieni vertailu ihmisten suhtautumisesta. Siinä missä itse ihannoin imetystä niin esikoisen aikana kuin nytkin on porukan kommentointi tullut yllätyksenä. Imetystietämys on nollassa ja jatkuvasti joutuu perustelemaan toimiaan, kertomaan lapsentahtisuudesta ja tärkeimpänä hokemaan, että kyllä sieltä tisseistä maitoa riittää, kiitos kysymästä.

Pulloruokitun esikoisen kohdalla riitti, kun ilmoitti, että korvikkeella mennään. That's it. Kukaan ei kysellyt enempää. Viimeisten viikkojen aikana sen sijaan olen joutunut perustelemaan muun muassa sitä miksi lapseni on tissillä "jatkuvasti" (syynähän on tietenkin maidon loppuminen tai vähyys...) , miten en aio yrittää pitkittää ruokailuvälejä mihinkään ja kyllä, tarjoan rintaa aina kun vauva älähtää mikäli se kelpaa olipa syynä sitten nälkä, läheisyyden kaipuu tai mikä tahansa.

En yhtään ihmettele nykyisiä imetysprosentteja. Mikäli muidenkin lähipiireissä asustaa yhtä paljon ihmisiä, joiden imetystietämys on vanhentunutta ja retuperällä ei liene ollenkaan ihme, että moni alkaa epäilemään itseään ja kehonsa toimivuutta mikäli faktat eivät ole hallussa. Neljän tunnin syöttövälit, kiinteiden aloitukset jo parikuisena ja mitä kaikkea näitä olikaan ovat aika kaukana nykyisestä.

Pientä ihmetystä aiheuttaa myös neuvolassa kuultu "allergiaihmisten" antama ohje, jonka mukaan myös täysimetettyjen vauvojen kohdalla kiinteät tulisi aloittaa neljän kuukauden iässä. Edelleen THL:n sivuilla lukee, että täysimetys on suositeltavaa kuuteen kuukauteen saakka, mutta kiinteät voidaan aloittaa aikaisintaan nelikuisena lapsen valmiudet huomioiden ja näin aion toimia. Potut ja bataatit saavat odottaa.

Meikäläisestä on ehkä kehkeytynyt jopa pieni imetysfanaatikko, enkä pidä sitä mitenkään huonona. Olen varautunut kertomaan läheisille ihmettelijöille tiheän imun kausista, lapsentahtisuudesta, hulinoista ja rintaraivareista sekä hokemaan, ettei se maito mitenkään seinään lopu. Yhtä lailla tiedän jo etukäteen, että moni tulee pitämään mua hulluna, kun aion pyrkiä ruokkimaan lapseni pelkällä maidolla kuuteen kuukauteen asti - sehän on melkeinpä nälässä pitämistä.

Onneksi mä ainakin kuvittelen tietäväni mitä teen. Lapsikin oli kuukaudessa kasvanut 6cm ja 1,2 kg, joten tuskin ihan huonosti menee.

11 kommenttia:

 1. Tsemppiä ja kommentit toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ☺ Se on jännä miksi just imetys on sellainen asia jossa neuvotaan ilman parempaa tietämystä. Itselläki tullut vastaan samantyyppistä kommentointia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Onneksi on kertynyt itseluottamusta asian suhteen!

   Poista
 2. Imetän pian kolmevuotiasta poikaa. Usein kysytään onko sitä maitoa vielä. Mutta on sitä. Koko päivän kun on antamatta rintaa, illalla suihkuun mennessä on kookkaat rinnat, siis täydet. Ilmankos nukahtaa tissille...Sanon ihan suoraan että lopettamista on yritetty sata(?) kertaa. Nykyään yöllä kun herää, enkä anna, potkii seinää, heittäytyy lattialle ja huutaa. Toisinaan mennään mehulle keittiöön mutta mehu ei ole syrjäyttänyt tissiä. Tavallista maitoa juo 1dl/vrk jos sitäkään. Yöheräilyä on paljon mutta olen siihen tottunut kolmessa vuodessa. Toinen taantuu vauvaksi tissillä ollessa.

  Minusta imetys on henkilökohtaista, ei siitä tarvi keskustella. Esim välillä en ole ottanut edes puheeksi asiaa. Tuntuu että imetyksellä selitellään lapsen huonoa syömistä ja painon kehitystä vaikka nyt puheterapian kautta olen ymmärtänyt että huono syömisen oppiminen (suun motoriikka) ja puheen viivästyminen liittyvät yhteen eikä tissillä ole siinä osaa eikä arpaa!! Neuvolassa ei saanut tukea imetykseen mutta silti minusta tuli pitkään imettävä äiti.

  Ja mitä tulee "synmärillä ei ohjattu tarpeeksi imetyksen alkuun" ei pidä kohdallamme paikkansa. Sanoin suoraan että olen ajatellut imettää mutten tiedä siitä mitään. Viikon harjoittelimme päivin ja öin 3h imetysvälein keskolassa kotiutuen 13vrk vanhan alusta alkaen täysimetetyn vauvan kanssa. Sai luovutettua äidinmaitoa letkulla ja pullosta. Omaa maitoa 5vrk iästä lähtien pelkästään. "Erotus vauvasta" tuon alun 5vrk ei estänyt mitään imetyksen onnistumista. Pumppasin reilusti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo henkilökohtaisuus. Olisipa meidänkin alku esikoisen kanssa ollut imetyksen osalta samanlainen kuin teillä, silloin en vaan tajunnut pyytää tietoa tai hallinnut faktoja. Onnea pitkästä imetystaipaleesta, vaikka voin kuvitella millaiseksi 3v voi heittäytyä jos yhtään on samanlainen kuin meidän isoveli uhmineen...

   Poista
 3. Voisin paasata tästä loputtomiin. Tyydyn sanomaan, että on se kumma kun imettämistä joutuu perustelemaan ja suorastaan puolustelemaan. Toistuvasti, jokaiselle erikseen ja painavin sanankääntein. En ymmärrä, miksi muita "häiritsee" se, että joku imettää lastaan! Ja vieläpä ihan pientä vauvaa!! Aargh.

  VastaaPoista
 4. Mä huomasin ihan saman ilmiön, kun päädyimme mieheni kanssa lopettamaan imettämisen, kun tyttäremme oli kuukauden ikäinen. Kaikki hyväksyivät tiedon mukisematta. Saa nähdä, mitä tapahtuu, jos seuraavan mahdollisen vauvan kohdalla imettäminen onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kaikki olisivat silloin tukemassa imetystä kyseenalaistamatta...

   Poista
 5. Tsemppiä! Nuo toisten kommentit on kyllä tosiaan välillä niin ärsyttäviä. Tai se, kun ne pohjautuu tietämättömyyteen, ja sitten niitä olettamuksia huudellaan ympäriinsä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Toisaalta jonkunhan sitä täytyy yrittää sitten korjata noita virheellisiä tietoja, vielä kun vastaanottaja uskoisi :')

   Poista
 6. Mä en ole fanaatikko suuntaan enkä toiseen. Imetin ensimmäistä 11 kk ja lopetin ennen kuin se oppi itse puhumalla vaatimaan tissiä :D lisäksi halusin jo omat paidat käyttööni imetyspaitojen sijaan. Tätä toista imetän varmaan saman ajan, tosin nyt kun opiskelen täyspäiväisesti samalla, niin mies antaa korviketta kun mulla on pitkät päivät. Vauva (nyt 3 kk) syö siis molempia, eikä ole kyllä kukaan onneksi nillittänyt mistään. Enkä kyllä ottaisi kuuleviin korviini. Me syötetään tämä lapsi niin kuin meille ja hänelle parhaiten sopii :) Samaa mahdollisuutta toivon kaikille perheille.

  VastaaPoista